Θα έλεγε κανείς ότι ήταν η καλύτερη στιγμή για όσους τυχερούς συμμετείχαμε στην εκπληκτική διάλεξη – ομιλία του Αλεξανδρινού και δη Ιμπραημιώτη Μαθηματικού Αλέξανδρου Μπάση, για τις σχέσεις μεταξύ της στωικής αντίληψης και φιλοσοφίας και του Χριστιανισμού.
Ήταν η περασμένη Μ. Τετάρτη απόγευμα, γύρω στις 6.30 μ.μ., όταν μαζευτήκαμε στον υπέροχο και φιλόξενο χώρο του δραστήριου Μικρασιατικού Συλλόγου Αλεξανδρείας «Η Μικρά Ασία», για να παρακολουθήσουμε μία ομιλία γεμάτη από ενδιαφέροντα στοιχεία, και κυρίως επίκαιρα, καθώς έδειχνε, καταμεσίς της Μ. εβδομάδας, το πόσο κοντά βρέθηκαν οι Έλληνες στωικοί φιλόσοφοι, στον Χριστιανισμό, σα να θεωρούνται τελικά από κάποιους μελετητές ως… οι «πρώτοι χριστιανοί»!…
Και ήταν μία ομιλία που δύσκολα μπορούσες να αφαιρεθείς από τον τρόπο που παρουσιάστηκε από τον Αλεξανδρινό μαθηματικό κ. Μπάση, ο οποίος διδάσκει τα τελευταία δύο χρόνια στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου.
Ανάμεσα στους παρεβρισκομένους, αξίζει να αναφέρουμε την παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη αλλά και του Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης των Προσκόπων κ. Μιχάλη Αρσλανίδη, βεβαίως παρόντος τους Προέδρου του Μικρασιατικού Συλλόγου κ. Μιχάλη Σολομωνίδη.
Ήταν μία εκπληκτική εκδήλωση, που έδειχνε το μεγαλείο της ελληνικής στωικής φιλοσοφίας και το πόσο αυτό παρέμεινε επίκαιρο μέχρι τις μέρες μας…
Αξίζει να παραθέσουμε τις σημειώσεις από την ομιλία του που μας έδωσε ο κ. Αλέξανδρος Μπάσης, με την ευχή, γρήγορα να τον χαρούμε και πάλι από κοντά σε μία επόμενη εκδήλωση – ομιλία του…
Η ΣΤΩΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
“Ο ηθικός κώδικας του Στωικισμού δεν είναι ένα δόγμα αρετής, αλλά απλά ένας οδηγός για μία ορθολογική ζωή με τέλος-στόχο την ευτυχία μέσω της ειρήνης του νου…η ηθική θεωρία τού Στωικισμού είναι στην όλη φύση της και θεώρησή της εκ βάθρων διάφορη από τα ηθικά συστήματα, τα οποία δίνουν σημασία απ’ ευθείας στην αρετή, όπως τα δόγματα στους Βέδες, τον Πλάτωνα, τον Χριστιανισμό και τον Κάντ.”
Άρθουρ Σοπενάουερ (στα 1818).
Οι σημερινοί οπαδοί του Στωικισμού (αυτοαποκαλούνται κυβερνοστωικοί = cyber stoics!;!) προσπαθούν να αποφύγουν την δογματική, παρά το γεγονός ότι η εποχή μας απαιτεί ένα σαφή προσδιορισμό για το κάθε τι.
Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς στο πλαίσιο μιας ολιγόλεπτης παρουσίασης μια από τις διαχρονικές φιλοσοφικές τοποθετήσεις, που στην βάση της διατηρήθηκε αναλλοίωτη, όμως εκφράστηκε με διαφορετικό τρόπο, αναλόγως προς το εκάστοτε χωροχρονικό στιγμιότυπο εκδήλωσής της.
Μακρές συζητήσεις ατόμων, που αποδέχονται σήμερα την Στωική αντίληψη, οδήγησαν στο Πρώτο Συνέδριο των Σύγχρονων Στωικών στα 1999. Η Στωική αντίληψη απέκλειε και αποκλείει κάθε μορφή τυραννίας, μη εξαιρουμένης και αυτής που προκαλείται από την καθιέρωση δογμάτων. Παρά την, ως εκ τούτου, μη σύμφωνη γνώμη ή τις επιφυλάξεις πολλών από τους συνέδρους, το Συνέδριο κατέληξε στην διατύπωση Τεσσάρων Βασικών Αρχών του Στωικισμού:
-
Οι Στωικοί αναγνωρίζουν την ύπαρξη μιας νοητής τάξης στο σύμπαν, που την αποκαλούν ΛΟΓΟ.
-
Οι Στωικοί παραδέχονται πως η ΦΥΣΗ είναι ΜΙΑ, μια δυναμική συνοχή, που συνενώνει ΛΟΓΟ και ΥΛΗ.
-
Η Φύση προίκισε τον άνθρωπο με την ΛΟΓΙΚΗ, την δυνατότητα της ΕΠΙΛΟΓΗΣ και την ικανότητα να ΑΓΑΠΑ.
-
Ο Στωικός επιλέγει να ζήσει ακολουθώντας τις Τέσσερεις Κύριες Αρετές: Σοφία, Δικαιοσύνη, Θάρρος και Κοσμιότητα.